Valitse sivu

Keväällä 2012 aloin miettiä laatujärjestelmän päivittämistä ja ottamista käyttöön päivittäiseksi työkaluksi yrityksessämme. Olen ollut asiasta kiinnostunut jo pitkään ja 1990-luvun viimeisinä vuosina kävimmekin koko yrityksen henkilöstön kanssa laatukoulutuksen. Pohdimme tapojamme toimia, mietimme eri tapoja tehdä asioita, piirsimme prosessikaavioita jne. Lopputulos ei ollut ihan sitä mitä olisin halunnut, mutta pidän tuota ensimmäistä tutustumista aiheeseen kuitenkin hyvänä kokemuksena. En kai lähtisi uudelleen samaan hommaan, jos kokemuksest olisivat vain negatiivisia.

Toisella kerralla laatujärjestelmäksi valitsin AKL ISO 9001 järjestelmän. Se on autoalalle räätälöity järjestelmä ja tähtää yrityksen asiakaspalvelun, tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseen. Tänään tätä kirjoittaessani takana on kolme koulutuspäivään Olli Nikkasen kanssa ja noin 30 standardin vaatimaa normien toimintatapakuvausta on jo saanut kirjallisen muodon.

Toimintapojamme kuvatessa olen joutunut miettimään erilaisia vaihtoehtoja tehdä asioita. Ihmeellistä miten samojen asioiden kanssa on meidänkin yrityksessä ”säädetty” jo vuosikymmeniä. Toki monet asiat ovat vuosien aikana jo löytäneet omat uomansa, mutta suosittelen muillekin yrittäjille laatujärjestelmän käyttöönottoa.

Toteutan laatujärjestelmän yrityksessämme Google Docs-asiakirjoina, jotka linkitetän yrityksen sisäisesä käytössä olevan sivustoon. Näin ne ovat koko henkilökunnan luettavissa. Viimeisin versio on aina helposti nähtävissä ja järjestelmää voi pitää todellisena yrityksen työkaluna.

Kuvassa vaihteisto purettuna. Vaihteisto on monimutkainen tekninen laite, jossa eri osat yhdessä saavat aikaan voiman siirtymisen kampiakselilta vetopyörästön kautta vetävälle akselille. Yhdenkin osan puuttuminen voi aiheuttaa isoja ongelmia ja matka katketa. Yrityksenkin toiminnassa on eri toimijoiden tehtävät tehtävä oikeassa järjestyksessä ja aikataulussa, jotta kokonaisuus sujuu joustavasti ja tehokkaasti. Näitä asioita olemme nyt talven aikan miettineet ja työ jatkuu.

Vielä muutaman koulutuspäivä ja toivottavasti ennen kesälomia saamme sertifioidun laatujärjestelmän käyttöömme.

Määräaikaiskatsastus autokorjaamolla?
Tiedon etsintää